Ako si vyrobiť vlastné boilies

Pojem boilie sa už rozšíril, ale stále je pár rybárov, ktorí používajú toto slovíčko a predsa nevedia čo znamená. Boilies sú špeciálne nástrahy, ktoré sa vyvinuli  na lov kaprov. Toto slovo je odvodené z anglického to boil (variť). Boilies sú vlastne varené rybárske nástrahy, hoci aj tu už existujú výnimky. Zväčša sú boilies okrúhle až oválne guľôčky s priemerom  12 až 25 mm. Na tomto mieste musíme zopakovať úvodné upozornenie, že všetko čo sa predáva ako boilie, nemusí byť nutne boilie. Na trhu nájdeme mnoho výrobcov, ktorí ponúkajú naozaj kvalitné boilies. Sú však aj guľôčky, ktoré sa na boilies len hrajú a v skutočnosti sú pre ryby nestráviteľné. Oplatí sa investovať do kvality.  V opačnom prípade radšej lovte naďalej svoje kapry s dážďovkou, cestom, ryžou alebo zemiakom.   Ak teda ďalej hovoríme o boilies, myslíme tým hodnotné a účinné rybárske návnady, úzko špecializované výhradne na lov kaprov. Za pomerne krátku existenciu sa stihli boilies rýchlo rozšíriť a mnoho ľudí pracuje na ich neustálom zdokonaľovaní a zlepšovaní ich jednotlivých komponentov.

     Nebojte sa vyrobiť si vlastné boilies u Vás doma. Je to jednoduché. V nasledujúcom článku Vám ukážeme ako na to.
Asi najjednoduchšie je kúpiť si hotový mix, do ktorého pridáte aminokomplet alebo zložky, ktoré uvádza predajca. Stačí už len primiešať do  mixu  vajcia a môžme začať šúľať.
Druhý spôsob je taký, že si aj suchú zmes vytvoríme doma zmiešaním jednotlivých komponentov podľa vlastného výberu, vo vlastnom pomere. Tento spôsob je však zdĺhavejší, vyžaduje si veľa času a skúseností. Pre začínajúcich rybárov je vhodnejšie začať kupovanou suchou zmesou a aminokompletom.

 

Postup na výrobu cesta:

Na meranie požadovanej dávky aminokomletu nám poslúži injekčná striekačka.
  • Na začiatok rozklepeme 8 až 12 vajíčok (resp. toľko, koľko udáva výrobca na 1kg zmesi) do misky a k nim pridáme tekuté prísady. V našom prípade to je animokomplet. Na krátke vychádzky, tzv. rýchle chytanie použite hornú mieru dávkovania a na dlhé kŕmne „kampane“ dávkujte menšie množstvo.

Buďte opatrní, aby ste neprekročili doporučený obsah. V opačnom prípade by ste mohli vyrobiť návnadu, ktorá bude ryby skôr odpudzovať a nie priťahovať.

Najskôr vymiešame všetky tekuté zložky.
  •  Vajíčka s aminokompletom dôkladne vyšľahajte, aby sa všetky zložky zmiešali.

 

 

 

 

 

Pridáme suchú zmes a vymiešame
  • Do vajíčok postupne prisypte 1 kg zmesi a mieste dovtedy, kým vám vznikne pekné, tuhé cesto. Cesto má správnu konzistenciu vtedy, keď je pevné a nelepkavé. Cesto by malo byť dôkladne vymiesené.
  • Hotové cesto necháme 20 až 30 minút odstáť (najlepšie na chladnom mieste), aby zmes dobre nasiakla tekutými zložkami.

 

Výroba guľôčok:

Guľôčky môžeme vypracovať dvomi spôsobmi:

Menšie množstvo môžeme šúľať ručne.

Ručne, tak že si z cesta odtrhneme množstvo potrebné na jednu guľôčku a tú v dlaniach vytvarujeme. 1 až 2 kg boilies sa dá vyrobiť aj ručne. Po čase, keď získate prax to ide celkom rýchlo.

 

 

 

 

Boilies vyrobené pomocou rollballu

Pomocou rollballu. Pokiaľ chceme robiť guľôčky pomocou rollballu, musíme si najskôr z cesta vypracovať  valčeky. Dajú sa vyváľať aj ručne, ale pre rollbal je vhodné ak majú valce rovnaký a požadovaný priemer. Na výrobu takýchto valčekov môžeme použiť výtlačnú pištoľ alebo mlynček na mäso.


 

 

Varenie:

Boilies varíme vo vriacej vode.

Výrobu boilies dokončíme tak, že hotové guľôčky uvaríme vo vriacej vode na sporáku alebo vo fritovacom hrnci.  Do vriacej vody vložíme asi 20 až 30 boilies. Doba varenia závisí od toho, aké tvrdé majú byť návnady. Čím je doba varenia dlhšia, tým budeme mať návnadu tvrdšiu. To, že sú boilies dostatočne uvarené zistíme tak, že vyplávajú na povrch.

 

 

Uvarené boilies usušíme v dobre vetranej miestnosti.

Guľôčky vytiahneme a usušíme buď fénom alebo na osuške, aby sme odstránili povrchovú vlhkosť. Potom ich dáme sušiť na sušiak na 2 až 3 dni. Záleží tiež na tom, aké tvrdé chceme boilies mať. Ja osobne suším aj týždeň a viac.
Usušené boilies zamrazíme v mikroténovom vrecku.

 

 

 

Pár rád na záver:

    • Miešajú sa vždy najskôr samostatne všetky tekuté časti cesta (vajíčka, aminokomplet…) a samostatne suché časti. Vďaka tomu sa všetky dôležité látky v ceste rovnomerne rozložia.
    • Hotové boilies uchovávajte vo vzdušných sakoch.
    • Zmesi je možné medzi sebou miešať alebo vylepšovať pridaním rybacích múčok, mliečnych proteínov, vtáčích zobov alebo prírodných a živočíšnych extraktov. Netreba sa báť experimentovať. Prajeme veľa úspechov. 😀

Niečo pre priaznivcov video návodov:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *