Jalec hlavatý

Znaky

chrbtová plutva 2/8, prsná plutva 1/16-17, brušná plutva 2/8, análna plutva 3/7-9,  počet šupín na bočnej čiare 44-46

*číselné údaje oddelené lomítkom vyjadrujú počet tvrdých a mäkkých lúčov príslušných plutiev

Jalec hlavatý má vretenovité telo pôsobiace zavalito, veľkú hlavu a koncové ústa s odutými perami.

Sfarbenie

Chrbát je sivozelenej až sivomodrej farby, strieborné boky, brucho je biele.  Jalec sa vyznačuje až nápadne veľkými šupinami s tmavými okrajmi. Plutvy sú mierne dožlta až červenkastého zafarbenia.

Dĺžka

do 60 cm

Hmotnosť

do 0,5 kg (priemerná hmotnosť 0,5 kg)

Rozšírenie

celá Európa okrem Dánska a severu Škandinávskeho polostrova

Charakteristika

Jalec obýva hlavne tečúce vody. V stojatých sa nachádza len zriedka. Čiastočne sa vyskytuje aj v prístavoch. Mladý Jalec je skôr spoločenský, neskôr sa stáva viac samostatnou rybou. Ide o typickú hladinovú rybu

Potrava

V mladosti sa živí drobnými živočíchmi, v letnom období dáva prednosť náletovej potrave, v neskoršom období veľkým zvieratám (rybám, žabám).

Obdobie a spôsob neresenia

Neresia sa v období od apríla do júna. Svoje ikry kladú na rastliny a kamene na dne vystlanom hrubým pieskom. Samčeky jalca majú jemnozrnnú neresovú vyrážku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *