Karas obyčajný

Znaky

chrbtová plutva 3/17-19, prsná plutva 14-16, brušná plutva 8-9, análna plutva 3/7,  počet šupín na bočnej čiare 31-35

*číselné údaje oddelené lomítkom vyjadrujú počet tvrdých a mäkkých lúčov príslušných plutiev

 Ide o ryby s vysokochrbtovým a postranne splošteným telom. Ústa smerujú  čiastočne nahor. Kríži sa s kaprom (kapor má narozdiel od karasa 1 pár fúzov).

Sfarbenie

Sfarbenie chrbta je tmavoolivové až sivohnedé , boky sú mosadzne hnedé až žltkavo hnedé so zelenkastým leskom. Brucho má žltkavobiele až špinavo biele.  Na chvostovej časti tela majú karasy tmavú škvrnu, plutvy sú tmavohnedé, trochu s červenkastým farebným odtieňom.

Dĺžka

do 50 cm

Hmotnosť

do 2,5 kg (priemerná hmotnosť 0,2 kg)

Rozšírenie

Severne od Álp – od Anglicka cez severovýchod Francúzska až ďaleko do východnej Európy.

Charakteristika

Nenáročná, bojovná, spoločenská, dnová ryba. Žije v prevažne stojatých vodách s mäkkým dnom (aj v močiaroch)

Potrava

potravou sú drobné živočíchy a rastliny

Obdobie a spôsob neresenia

Obdobie neresenia je od mája do júna, kedy nakladie na rastlinách  300 tisíc ikier. V nepriaznivých podmienkach často dochádza k zakrpateniu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *