Karas striebristý

Znaky

chrbtová plutva 3/17-19, prsná plutva 15-16, brušná plutva 7-9, análna plutva 2/5-7,  počet šupín na bočnej čiare 27-31

*číselné údaje oddelené lomítkom vyjadrujú počet tvrdých a mäkkých lúčov príslušných plutiev

Je podobný karasovi obyčajnému. Odlišuje sa tým, že má menej  vysoký chrbát, slabo konkávnu (vyhĺbenú) chrbtovú plutvu, nemá tmavú škvrnu na chvostovej časti tela.

Sfarbenie

Má olivový až hnedosivý chrbát,  boky strieborno žlté až strieborno sivé, brucho svetlé, kože na bruchu je čierno pigmentovaná. Existujú aj mnohé farebné variácie. 

Dĺžka

do 35 cm

Hmotnosť

do 1,5 kg (priemerná hmotnosť 0,1 kg)

Rozšírenie

Má pôvod v Sibíri a východnej Ázii. Rozšírenie v Európe nie je vysvetlené. Nájdeme ho aj v strednej, východnej a severnej Európe, menej v západnej.

Charakteristika

Nenáročná, bojovná, spoločenská ryba., žije čiastočne v kŕdľoch s inými druhmi. Vyskytuje sa v stojatých a pomaly tečúcich vodách bohatých na potravu., aj v malých močiaroch. Ide o dnovú rybu.

Potrava

 živí sa malými živočíchmi

Obdobie a spôsob neresenia

Karas striebristý je jediný doteraz nezistený prípad nepohlavného rozmnožovania. Ikernačky vyhľadávajú miesta neresu podobných druhov, aby povzbudili vývoj vajíčok spermiami samčekov druhov, bez toho, aby splynuli dve jadrá ako pri pohlavnom rozmnožovaní. Odchované potomstvo sú iba samičky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *