Zubáč obyčajný

 

Znaky

chrbtová plutva 13-15/0 IID 1-2/19-23, prsná plutva 0-15, brušná plutva 1-5, análna plutva 2/11-12,  počet šupín na bočnej čiare 75-100

*číselné údaje oddelené lomítkom vyjadrujú počet tvrdých a mäkkých lúčov príslušných plutiev

Zubáč má pretiahnuté telo so zašpicetenou hlavou a dlhým rypákom. Ústa sú rozštiepené až po oči. Čeľusť je silno ozubená s veľkými špičiakmi (tzv. mačací chrup).

Sfarbenie

Chrbát je tmavosivoolivový až olivovo zelený, boky má matne striebristé s olivovým leskom a s ôsmimi až desiatimi priečnymi pásikmi. Brucho je striebristobiele.

Dĺžka

do 120 cm

Hmotnosť

do 15 kg (priemerná hmotnosť 1,5 kg)

Rozšírenie

Pôvodne bol rozšírený na východ od Labe až ďaleko do východnej Európy. V dôsledku vysadenia pred koncom storočia sa úspešne rozšíril aj západne od Labe. Dnes sa početne vyskytuje vo Francúzsku, čiastočne v strednom Anglicku, Švédsku a v severnom a strednom Nórsku.

Charakteristika

Ide o dravú rybu, relatívne viazanú na stanovište. Obýva voľnú vodu väčších riek, aj jazerá a zátoky.

Potrava

Ako mladá ryba sa živí drobnými živočíchmi, neskôr žerie výlučne ryby (koruška, belička európska).

Obdobie a spôsob neresenia

Pohlavná zrelosť nastáva od 4. roku života. Neresí sa od apríla do mája vo vodách s tvrdým dnom . Ikry kladie na kamene a potopené húštiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *